Expositie Zeven Eeuwen Heusden

Expositie Zeven Eeuwen Heusden 19/052018 t/m 31/102018
Starttijd do/vr 13:00 uur za/zo 11:00 uur Eindtijd 17:00 uur Entree Gratis Locatie Het Gouverneurshuis Adres Putterstraat 14 Postcode 5256 AN Plaats Heusden Contact Annemarie Lavèn
0416-662773 / 06 34976543
info@gouverneurshuis.nl
www.gouverneurshuis.nl

Heusden. Heusden kent een rijke geschiedenis met vele kleurrijke personages. In de nieuwe expositie ‘Zeven Eeuwen Heusden’ worden de spannendste gebeurtenissen, de belangrijkste personages en de mooiste objecten uit 700 jaar Heusdense geschiedenis gepresenteerd.
Het 700-jarige bestaan van Heusden wordt gedurende het hele jaar 2018 groots gevierd. Het Gouverneurshuis speelt een centrale rol in de feestelijkheden door van 18 mei tot 1 november 2018 een tentoonstelling in te richten waarin de meest kenmerkende gebeurtenissen en de meest markante personages uit deze zeven eeuwen worden uitgelicht.

Maar liefst het hele museum wordt voor deze expositie gebruikt. In alle zalen wordt de gezamenlijke geschiedenis van de twaalf Heusdense kernen gepresenteerd. Van kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog via de Zuiderwaterlinie tot de continue strijd tegen het water. Veel aandacht is er voor de betekenis van het (boeren)land en voor de drie grootste industrieën uit de gemeente Heusden: de scheepswerf, scheepsschroevenfabriek Lips en conservenfabriek Jonker Fris.

Ook presenteren zeven beroemde Heusdenaren zich, uit elke eeuw één. De  bezoeker maakt kennis met Sofia van Heusden, die in 1318 het Heusdense stadsbestuur het voorrecht gaf om zelf recht te spreken. En met Gijsbertus Voetius, de radicale theoloog die een landelijke beroemdheid is geworden. Dat geldt niet minder voor de Drunense kinderboekenschrijver Paul van Loon. Waarom zien we hem eigenlijk nooit zonder zonnebril?

Speciaal voor kinderen zijn er spelletjes, speurtochten en leuke doe-opdrachtjes. Zo wordt het Gouverneurshuis een leuk uitje voor het hele gezin.

Met deze tentoonstelling hoopt het Gouverneurshuis gedurende het grootste deel van het jaar 2018 een historische basis te bieden voor de viering van jubileumjaar ‘Heusden 700’, om zo de bewoners van de gemeente en alle andere belangstellenden te laten genieten van dit rijke verleden.

Partners
De tentoonstelling Zeven Eeuwen Heusden is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door de Rabobank, in het kader van de gemeentelijke viering ‘Heusden 700’ en door de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Heemkundekring Onsenoort en het Streekarchief Langstraat Heusden Altena hebben met hun expertise inhoudelijk bijgedragen.

Over Het Gouverneurshuis
Museum het Gouverneurshuis heeft als doel de geschiedenis en cultuur van Heusden en omgeving levend te houden. Het Gouverneurshuis is een plek waar cultuur in verschillende vormen samenkomt. Het monumentale gebouw herbergt niet alleen een museum met een bijzondere vaste collectie. Ook biedt het onderdak voor film, kleinkunst, lezingen, theater en buitenexposities. In de mooie tuin en in het gezellige museumcafé is het heerlijk genieten. Het bruist in het Gouverneurshuis!