Haarsteegse Wiel

  • Haarsteeg Haarsteegse Wiel
  • Wiel Haarsteegse

Water is altijd een belangrijk element geweest voor het ontstaan van Heusden en heeft de omgeving gevormd tot wat het nu is. Door dijkdoorbraken liggen er zo’n 30 grote en kleine wielen in Heusden waaronder de Haarsteegse Wiel, ook wel Grote Wiel genoemd. De Haarsteegse Wiel  is één van de grootste wielen in Nederland.

De Haarsteegse is ontstaan als gevolg van meerdere dijkdoorbraken. De laatste doorbraak vond plaats in december 1740. Daarbij werd een gat van niet minder dan 240 meter in de Hoge Maasdijk geslagen. Het kolkende water heeft een ‘wiel’ (doorbraakkolk) gevormd van 18 hectare groot en 19 meter diep; een van de grootste in Nederland. Na het graven van de Bergsche Maas in 1904 werd de wateroverlast in deze streek nagenoeg opgeheven. De Haarsteegse Wiel is omgeven door een rijke en gevarieerde flora en fauna. De route 'Ringdijk van Heusden' volgt dit bijzondere dijkenstelsel met daaraan grenzend de prachtige wielen.

Deze plas is niet specifiek voor zwemmers ingericht, maar er wordt wel regelmatig gezwommen. De zwemwaterkwaliteit wordt echter niet gecontroleerd.